En pärla – färg, form och uppkomst

Säkerligen har du sett eller hört talas om en pärla någon gång. Det sägs att pärlor är dyrbara saker. Det man kan man undra först är, hur är det uppbyggda och varför ser de ut som de gör? Slutligen, varför är de så dyra och vad gör dem till något exklusivt och värdefullt?

Svarta pärlor

Uppkomst

Pärlor kommer från musslor. När musslor tar in syre eller plankton måste de öppna skalet. När så sker händer det också att sandpartiklar kommer mellan skal och mantel. Det uppstår en retning av vävnaden i manteln. Mekanismen bildar det som kallas för pärlemor (i.e. pärlans mor) varefter sandpartikeln kapslas och bildar en vacker pärla.

Färg

En pärla kan anta många olika former och färger. Dess naturliga färg är ljusvit, men kan förekommer ofta i starkare och kontrasterande färger såsom rosa, lila, silver, kräm, guld eller svart. I synnerhet är det sötvattenspärlorna som antar skiftande färger.

Storlek, form och komposition

Normalt är en pärla rund, ovala eller barock. Storleken är olika och kan variera från ett litet mynt till ett stort ägg. Pärlor består av så kallad pärlemor, vilket är ett regnbågsliknande skikt från insidan av musslans mantel. I skalet på så kallade pärlostron hittar man extra mycket pärlemor. Pärlemorens komposition består av hexagonala plattor i huvudsak av aragonit (kalciumkarbonat) samt ett organiskt hornämne.

Söt- och saltvattenspärlor

I huvudsak skiljer man på söt- och saltvattenspärlor. Den typiska pärlan kommer från sötvatten varför förekomsten av sötvattenspärlan av naturliga skäl är störst i världen. Inom smyckeshandel är det vanligt att industrier odlar pärlor för att sälja vidare. I hög skala sker detta främst i Sydostasien och Kina. Sötvattenspärlor är till form och färg runda och vita eller ibland rosa- och krämfärgade.

Den andra huvudtypen – saltvattenspärlan – förekommer inte i lika hög grad som sötvattenspärlan. Den går att stöta på i till exempel Japan och Kina. Saltvattenpärlor är svåra att odla och säljs således betydligt dyrare på marknaden. Till form och färg liknar de sötvattenspärlorna.

Tahitipärlan

En dyrgrip i pärlesläktet är Tahitipärlan. Den är skapad av den sällsynta musslan Pinctada margaritifera-cumingi och dyker upp i en rad färger och skepnader. Den mest eftertraktade sorten är den svart som är ytterst svår och dyr att komma över.