Vandring i Sverige

Vandring är en väldigt hälsosam hobby som tar en ut i de bästa delarna av naturen. Och det är en fantastisk hobby att ha om man bor i Sverige då vi har många fantastiska vandringsled att tackla. Här tittar vi på några av de främsta.

Kungsleden

Kungsleden är en vandringsled i världsklass och går mellan Abisko och Hemavan. Hela leden tar över två veckor av vandra och är en utmaning som man helst bör tackla först med en del vandringserfarenhet bakom sig.  Att börja norrifrån eller söderifrån är något av en smaksak. Börjar man norrifrån kan man med fördel först ta flyg till Kiruna, och kanske spendera en natt där först innan man reser de nästan 10 kvarvarande milen till Abisko.

Höga Kustenleden

Höga Kustenleden går mellan Högakustenbron och Örnsköldsvik. Denna går genom vad som numera är ett av Sveriges världsarv och kännetecknas av en av landets mest unika kustremsor. Hela leden kan tillryggaläggas på omkring tre dagar med god takt. Denna led är ett måste för den som verkligen gillar naturaspekten av vandring.

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är den första låglandsleden i Sverige och fortfarande en av de längsta med sina 100 mil. Detta är en mycket mer urbaniserad sorts vandring då den tar en genom flera städer i södra Sverige. Leden både börjar och slutar i Stockholm. Svårigheten varierar från några av de enklaste vandringarna till några betydligt mer krävande partier. Det är därför väldigt vanligt att vandrare väljer ut några etapper som de tycker passar bäst.

Upplandsleden

Upplandsleden är omkring 50 mil lång och går mellan Mälarens vikar och Dalälvens skärgård. Detta är också en väldigt naturfokuserad vandring som tar en genom många av Upplands friluftsområden och naturreservat. Leden är knappast den mest utmanande, men är väldigt vacker. Ett bra val för nybörjare som fortfarande vill prova något lite längre.