Skapa smycken

En växande hobby är att göra sina egna smycken. detta kan man göra på flera olika sätt beroende på hur avancerade accessoarer man vill skapa. 

Den enklaste formen är så klart att köpa pärlor och tråd från en pärlbutik eller till och med en leksaksbutik. Köper man pärlor för barn är man garanterade färgglada pärlor i giftfria material. Man ska inte begränsa sig till att bara göra halsband och armband. Med glada och större pärlor kan man också sticka in dem i stickade plagg eller sy fast dem på gamla kläder som behöver piffas upp.

Ett annat sätt är att leka med trådar och garn. På detta sätt kan man virka, sticka, fingervirka eller använda makramémetoder för att skapa mjuka smycken. Detta passar utmärkt för dem som gillar att leka med händerna och som inte är rädd för en utmaning. Det går ofta fort att fixa till ett smycke av tyg eller garn vilket gör att man lätt kan göra flera i flera olika färger och klä hela armarna med band om man vill.

Något som blivit populärt idag är att göra smycken med olika budskap, både att ge bort och som försäljning där en del av pengarna går till välgörande ändamål. Budskapet som delas är ofta då anslutet till den välgörenhet det handlar om, det vill säga mobbing som till exempel har budskapet ”aldrig ensam” eller cancer fonden som har ”fuck cancer” som ett av sina kända armband.

Det går att göra andra former av budskap på sina smycken när man vill skapa och ge bort i present. Det finns allt från ett vackert mamma halsband eller armband till morsdag till att göra ett med barnens namn. Det finns pärlor med bokstäver så man kan utforma sina egna texter och plåtbrickor där man kan stansa sin egen text om man inte vill köpa färdiga. Dessa olika pärlor kan kombineras med färgglada band eller små berlocker som går att härröra till texten för att förstärka budskapet.

Sedan kan man gå vidare till mer avancerade metoder. Här behöver man köpa in lite verktyg för att kunna skapa. Tänger behöver för att nypa till styvare trådar, samt för att hantera mindre detaljer då fingrarna känns stora och klumpiga. Helst ska man gå en kurs eller läsa lite böcker om ämnet för att lära sig nya, spännande tekniker så man kan förverkliga sin version. Hämta gärna inspiration hos smyckesföretagen och se vad en professionell skapare använder för metaller och metoder.