Skapa i trädgården kan skapa lycka

trädgårdsarbete_247994737

Intresse för natur, trädgård och odling sitter djupt rotad hos människan sedan lång tid tillbaka. Även om man idag inte behöver ta hand om odling och växtlighet för vår trygghet och överlevnad, så fortsätter mängder av människor att pyssla och påta i trädgården år efter år. Vad beror det på, och vad får man egentligen ut av trädgårdsarbete?

Trädgård som hobby

Trädgårdsskötsel kan uppfattas som ett jobbigt måste för några som bor i hus, men desto fler är de som älskar aktiviteten och som har trädgården som sin stora passion och hobby i livet. Så pass mycket att människor som bor i lägenhet skaffar sig kolonilotter eller liknande för att få utlopp för sitt behov av grönska mellan fingrarna. Att ta hand om trädgården, ge liv åt växter och utforma en oas runt sitt hem ger möjlighet till att uttrycka kreativitet, rensa bort vardagens stress tillsammans med ogräset och man får fylla behovet att ta om hand. Ingenting är så avkopplande som att få slå sig ner i en välplanerad och välskött trädgård med en god bok, musik i öronen eller en kopp te. En välskött trädgård är dessutom en tacksam mottagare av gäster för härliga bjudningar och grillkvällar. På nätet finns mängder av inspiration till hur man kan skapa en vacker trädgård!

Odla för eget bruk

Många odlar egna grönsaker, frukter och bär. Det kan kännas bra att till viss del vara egenförsörjande och odla sin egen mat, och man vet då även att man får i sig livsmedel om inte är besprutade med bekämpningsmedel eller preparerade med andra ämnen som vår kropp inte vill ha. Intresset för att odla egen mat har ökat i takt med människors medvetenhet om exempelvis ekologisk livsföring. Att äta ekologiskt gynnar miljön, alla oss som lever här och den enskilda individen.