Börja fotografera

Fotografering är något många har spenderat tid med. Även om det bara är att ta bilder med mobilkameran på sig själv, sina vänner eller sin omgivning så är det ju fortfarande tekniskt sett fotografering. Men känner man för att satsa lite mer tid och energi på detta kommer här några praktiska nybörjartips.

1. Skaffa en riktig kamera

Mobiler må ha kunna ta ganska vackra bilder idag, men i det stora hela kommer man att få bättre resultat med en riktig kamera. I början behöver man nog inte någon riktigt proffskamera, men en grundläggande DSLR eller systemkamera är bra att vänja sig vid redan från början. Det finns mycket att välja mellan i de flesta prisklasser så att läsa lite recensioner kan vara en bra idé.

2. Ta med den ofta

Det perfekta fototillfället kan alltid lura runt nästa hörn. Ser man till att bära med sig kameran när man ger sig ut kommer man rent naturligt att ta fler bilder, vilket är något man måste göra för att bli bättre. Försök också vara spontan i valet av motiv. Ibland kan några av ens favoritbilder bli de man tar utan mycket eftertanke.

3. Lär dig hantera blixten

Överanvändning av blixten är ett vanligt nybörjarmisstag, speciellt med kameror som har inbyggd blixt. Det är lätt hänt att bilden blir överexponerad och den kan många gånger se platt ut då ljus och skuggor är något som bygger djup. När sedan saker och ting i motivet reflekterar ljuset från blixten kan man ofta få oanvändbara bilder.

4. Ta teorin i praktik

När man ger sig in i något helt nytt finns det mycket att lära sig. Och medan det alltid finns ett stor värde i att läsa om fotografering och hitta tips och trick för att få bättre bilder är det endast värt något om man sedan också ger sig ut och sätter kunskaperna på prov. Teori är alltså viktig, men praktisk erfarenhet är det bästa sättet att lära sig.